– Endurance Xperience

Wat is Endurance Xperience?

Endurance Xperience is een nieuw concept binnen de endurance sport in Nederland. Het doel van deze wedstrijd is ruiters de gelegenheid te geven om zoveel mogelijk kilometers te rijden in hun klasse, waarbij het welzijn van het paard voorop staat. Het motto “to finish is to win” is hierbij belangrijker dan het uiteindelijke klassement. 

Daarnaast willen wij ruiters die geen ambitie hebben om CEI wedstrijden te starten de mogelijkheid geven om in een lager tempo (<12 km/u) een klasse 4 wedstrijd te voltooien.

Locaties van deze wedstrijd

Start, Finish                                                    Vetgate: 2 – 3 – 4 Ruitersportcentrum ’t Keelven, Kuilvenweg 4,  5712 GX, Someren
Vetgate 1 Hippisch Parc Asten / Manege Heijligers, Reeweg 3, 5721 PD, Asten

Wat is er anders in deze wedstrijd?

De Endurance Xperience verloopt een beetje ‘anders’ dan wedstrijden die wij in Nederland gewend zijn. Zo starten alle klassen in een massastart om 5:00 uur in de ochtend. De zon is nog niet op en het zal donker zijn! (Verlichting zowel voor als een rood lichtje achter is verplicht)  De eerste route (Traject 1) gaat daarom niet door de bossen maar over brede lange landwegen en zandpaden. Af en toe staat er een lantarenpaal als ‘lichtpuntje’.

Omdat de start om 05:00 uur is, worden alle paarden gekeurd op zaterdagmiddag tussen 17:30 en 19:00 uur. Ze mogen daarna het wedstrijdterrein niet meer verlaten.

Alle routes zijn rond de 30 kilometer lang, maar hebben een ‘shortcut’. Dit wil zeggen dat je eigenlijk een stukje afsnijdt van de originele route. Daarom heeft iedere route een Traject 1 en een kortere route Traject 1S.

Vetgate 1 is op een andere locatie dan de start. Hier is geen finish mogelijk en dient het paard goedgekeurd te worden. Word je uit de wedstrijd gehaald of kies je ervoor om te stoppen staat er in de uitslag: “Gestopt op VG1 of afgekeurd op VG1”.

De volgende route Traject 2 en Traject 2S brengen je weer terug naar de startlocatie. Als je de ingeschreven kilometers hebt bereikt ga je hier over de finish. Als je nog een paar rondjes voor de boeg hebt, maar je paard voelt niet fijn, mag je ook over de finish rijden. Wordt je paard goedgekeurd staat er in de uitslag: “Gefinisht” en heb je een winstpunt voor het aantal gereden kilometers.

Kies je ervoor om de vetgate in te rijden en krijg je groen licht om door te mogen gaan, maar besluit je toch te stoppen? Ook dan staat er in de uitslag “Gefinisht” en heb je een winstpunt voor het aantal gereden kilometers.

Ons motto is “To finish is to win”, iedereen die over de finish rijdt, waarvan het paard goedgekeurd wordt op de nakeuring ontvangt de “Xperience prijs”. Alle ruiters die goedgekeurd worden in de vetgate, maar op eigen initiatief stoppen ontvangen een herinnering aan de Endurance Xperience. De veterinaire kaart kun je helaas nog niet meenemen, voor € 1,- sturen we hem naar je op.

Zowel in de klasse 2 en 3 is het door deze constructie mogelijk om een extra vetgate te hebben binnen het maximaal toegestane aantal kilometers.

Wordt er een klassement opgemaakt?

Ja, er wordt één klassement opgemaakt op basis van: goedkeuring -> aantal gereden kilometers -> snelheid. Op maandagochtend is de transportkeuring voor de klasse 4. Na deze keuring wordt de Best Condition Prijs uitgereikt. (Alleen paarden klasse 4). Op basis van het klassement worden er geen prijzen uitgereikt, iedereen die finisht ontvangt namelijk de “Xperience hoofdprijs”.

Je ontvangt bij het goed finishen van de wedstrijd direct jouw ‘Xperience Prijs’ en je hoeft daarna niet te wachten op een prijsuitreiking.

Welke afstanden kan ik rijden?

De Xperience gaat over het zoveel mogelijk kilometers rijden in jouw klasse, maar dat wil niet zeggen dat je geen korte afstand kan rijden.

LET OP!  Schrijf je in voor klasse 2-48 km, mag je niet verder rijden na 48 km. Schrijf je in op klasse 2-72 km, mag je wel finishen op 48 km. Dit zelfde geldt voor klasse 3/4.

Schrijf je in voor klasse 3 of 4, mag je na VG1 altijd finishen, ongeacht of je het aantal kilometers in die klasse hebt behaald.

Alle routes worden gereden met GPS.

Definitieve afstanden

Route 1
Zuid – Willemsvaart
Route 2
Lieropse Bossen
Route 3
Strabrechtse Heide
Route 4
Keelven/de Pan
Route 5
Keelven
KLASSE 2 – 48 km 25 23
KLASSE 2 – 62 km 32 30
KLASSE 2 – 72 km 25 23 24
KLASSE 2 – 79 km 32 23 24
KLASSE 3 – 98 km  32 30 36
KLASSE 3 – 95 km 25 23 24 23
KLASSE 3 – 109 km 32 30 24 23
KLASSE 4 – 122 km 32 30 36 31
KLASSE 4 – 126 km 32 30 24 23 16
KLASSE  4 – 145 km 32 30 36 31 16

Time-out limiet vetgates

Alle routes worden op GPS gereden en daarom worden de minimale snelheden verlaagd. We hebben echter wel een uiterlijke ‘time-out’ tijd per vetgate ingesteld. Lukt het niet om vóór deze tijd de route te vervolgen moet je helaas stoppen met de Xperience uitdaging.

Alle vetgates zijn 30 minuten.

Start 05:00
Vetgate 1 – Time out 09:45
Vetgate 2 – Time out 13:45
Vetgate 3 – Time out 16:55
Vetgate 4 – Time out 19:25
Finish – Sluit 21:30

Wat zijn de kosten van deze wedstrijd en vanaf wanneer kan ik inschrijven?

Omdat de Xperience op zaterdag begint is een overnachting noodzakelijk en daarom is het inschrijfgeld hoger dan bij een reguliere wedstrijd.

Wat krijg ik voor mijn inschrijfgeld?

 • Deelname aan Endurance Xperience
 • Overnachting op kampeerterrein (met eigen tent/caravan) Geen stroom aanwezig! (Klasse 4 heeft 2x overnachting i.v.m. transportkeuring)
 • Paddock 5×5 op afgesloten terrein vanaf 17:00 uur tot het moment dat je vertrekt (zelf paaltjes meebrengen)
 • Dinerbuffet op zaterdag 20 april om 19:15 uur
Inschrijving tussen: 1 maart en 31 maart 1 april en 14 april
Klasse 2 € 85 € 100
Klasse 3 € 85 € 100
Klasse 4 € 105 € 120
 • Inschrijving open vanaf 1 maart
 • Na 14 april is het niet meer mogelijk om in te schrijven.
 • Minimale deelname 35 deelnemers (bij minder gaat het niet door!)
 • Maximale deelname 80 deelnemers

Bij afmelding tot 7 april krijg je het gehele bedrag terug. Daarna wordt het gehele bedrag in rekening gebracht.

Extra te reserveren

Stal (hengsten verplicht/zonder hooi) € 25
GPS Huur € 15 (+ € 50,- borg)
Diner € 15
Diner kinderen (6-12 jaar) € 7,50
Diner kinderen <6 jaar Gratis
Kamperen grooms Gratis

Inschrijven voor deze wedstrijd dient via http://mijnknhs.nl
Na goedkeuring graag het onderstaande formulier invullen:

Ik wil liever niet kamperen, wat dan?

Paarden dienen op het wedstrijd terrein te verblijven na de keuring. Ga je liever elders overnachten, dan is dat mogelijk. Je kunt op eigen gelegenheid een een andere accommodatie reserveren in de buurt van het ruitersportcentrum. Op het moment dat je niet kampeert, dien je een stal te huren voor de nacht.

 • Camping de Kuilen (Chalet verhuur – 850 m van startlocatie)
  Kuilvenweg 15
  5712 PD Someren
 • Gasterij de Heihorst (Bed&Breakfast- 2 km van startlocatie)
  Vaarselstraat 55
  5711 RC Someren
 • Hotel Centraal (Hotel – 4 km van startlocatie)
  Wilhelminaplein 3
  5711 EK Someren

Mag ik een dag eerder arriveren?

Wil je deelnemen aan Endurance/mendurance Someren en op vrijdag 19 april arriveren? Neem dan contact met de organisatie van Endurance Someren. Paddocks zijn op vrijdag niet mogelijk.

Waar kan ik terecht voor vragen?

Stuur een mailtje naar endurancexperience@hotmail.com