Kinderrit wedstrijddag

Hoe gaat een endurance dag eruit zien?

Als eerste ga je ’s ochtends naar het secretariaat en krijg je een veterinaire kaart en een hesje. Een veterinaire kaart is een kaart waar de gegevens van je pony door de dierenarts worden opgeschreven.

Voorbespreking

Voordat je op weg gaat houdt de organisatie een voorbespreking. Hierin wordt alles vertelt over de rit en over de route. Veel kun je al op onze website lezen, maar mochten er bijzonderheden zijn wordt het dan vermeldt. We verwachten iedereen bij de voorbespreking om 11:30 uur bij het secretariaat.

Voorkeuring door de dierenarts

Voordat je van start mag gaan wordt je pony helemaal gekeurd door een dierenarts. (of paraveterinair) Als je naar de dierenarts gaat neem je de volgende spullen mee:

  • Doe het hesje aan met het nummer dat je op het secretariaat gekregen hebt.
  • Je pony aan een halster
  • Het paardenpaspoort van je pony (De pony moet op de juiste manier gevaccineerd zijn)
  • De veterinaire kaart

Wat gaat de dierenarts controleren?

De dierenarts gaat de pony controleren op de hartslag, darmgeluiden, vochtbalans, slijmvliezen en beweging. De dierenarts zal alles op de veterinaire kaart noteren. De dierenarts neemt ruim de tijd om de deelnemer zelf te laten luisteren en uit te leggen wat hij doet.

Bij het voorbrengen (voordraven) van de pony mag geholpen worden door de begeleider.

De pony is goedgekeurd, dan mag je van start.

Op de deelnemerslijst staat een starttijd vermeld. Zorg dat je ongeveer 5 minuten voor deze tijd bij de ‘Start’ bent. Als het tijd is ga je de pijlen volgen in het parcours. Je mag stappen, draven en galopperen.

De minimale snelheid is 5 km per uur, de maximale gemiddelde snelheid mag niet hoger zijn dan 10 km uur.

Onderweg is een groompunt ingericht. Hier kun je de pony laten drinken en koelen. Vrijwilligers zullen hiermee helpen.

Als je de hele route gevolgd hebt dan kom je over de Finish op het terrein.

En ben ik dan klaar?

Zeker niet. Nadat je over de finish lijn komt zal de dierenarts de hartslag van de pony meten. Deze dient weer 60 slagen of minder per minuut te zijn. Als dat zo is ga je de pony afzadelen en kom je op 30 minuten na de finish tijd weer terug naar de dierenarts.

Nu gaat de dierenarts nog één keer de pony controleren. Is alles goed, dan heb je de rit goed volbracht!

Prijsuitreiking

Nadat alle pony’s gekeurd zijn hebben we een kleine ‘prijsuitreiking’.  Iedere deelnemer wordt in het zonnetje gezet als de rit goed volbracht is en ontvangt een leuke goodybag.

Impressie endurance kinderrit

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.