Route info – Dag 2


Vetgate 1: Camping de Vrolijke Flierefluiter (http://www.devrolijkeflierefluiter.nl)  Nederweertseweg 15, 5712 JX  SOMEREN-HEIDE


Weerterbos

Op de grens van Limburg en Noord-Brabant, ten noordwesten van Weert, ligt het Weerterbos, waarvan 705 ha eigendom is van Het Limburgs Landschap. Het gebied bestaat uit vochtige en droge bossen, grasland percelen en kleine heideveldjes. Verspreid liggen herstelde vennen en centraal in het gebied bevindt zich de tot natuurgebied omgevormde grasland enclave van voormalige boerderij de Grashut.


Weerterheide

Een gebied van 23 ha, dat bestaat uit voormalig heidegebied dat later beplant werd met grove den, terwijl het ook percelen landbouwgrond omvat, is eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten.

De Weerterheide sluit aan bij het veel grotere gebied van de Weerter- en Budelerbergen. Een aansluitend deel is in gebruik geweest als militair oefenterrein en ook hier vinden natuurontwikkelingsprojecten plaats. Hier ligt ook de in 2011 in gebruik genomen Martijn Rosier-brug, een baileybrug vernoemd naar een in Afghanistan gesneuvelde militair.


Weerter- en Budelerbergen

De Weerter- en Budelerbergen is een natuurgebied van 912 hectare dat zich uitstrekt ter weerszijden van de grens van de Nederlandse gemeenten Cranendonck en Weert.Gerelateerde afbeelding

Het is een internationaal belangrijk vogelgebied. Broedvogels zijn onder meer de nachtzwaluw, roodborsttapuit, boomleeuwerik en duinpieper. Het gebied bestaat uit naaldbossen, droge heidevelden en stuifzanden. Een groot deel ervan was militair oefenterrein, genaamd Legerplaats Budel. In het noorden van dit gebied bevindt zich de Nassau-Dietzkazerne, die nu in gebruik is als AZC.

Het zuidelijk deel van dit gebied wordt gevormd door de Boshoverheide, waar zich archeologisch belangwekkende objecten te vinden zijn. De stuifzanden zijn in de late Middeleeuwen ontstaan, daarna gestabiliseerd door de aanleg van naaldbos.


Ijzeren Rijn en Budel

De IJzeren Rijn is een spoorlijn tussen Antwerpen (België) en Mönchengladbach (Duitsland), via Neerpelt, Weert en Roermond. Een deel van de spoorlijn is buiten gebruik, een groot deel wordt nog wel gebruikt voor goederen- en reizigersvervoer. De marathonroute gaat langs het deel dat niet gebruikt wordt.

Via landwegen rijden we om het dorp Budel heen om vervolgens richting Hamont-Achel (B) te gaan.


Leenderbos

Afbeeldingsresultaat voor LeenderbosTot 1930 lag in boswachterij Leenderbos een uitgestrekt gebied met heide en zandverstuivingen. De heide was niet meer rendabel voor de landbouw en het gebied verwaarloosde. Staatsbosbeheer kocht het aan en plantte in het kader van de werkverschaffing bossen aan. Het Leenderbos was een typisch productiebos, zoals ze ook elders in Nederland werden aangelegd.

Inmiddels heeft het Leenderbos niet meer dezelfde functie als in de crisisjaren. Weliswaar ‘levert’ het bos jaarlijks 6000 kuub hout, recreatie en natuurwaarden zijn nu minstens zo belangrijk. Er lopen veel wandel-, fiets- en ruiterpaden. De bossen worden steeds gevarieerder en daardoor ook aantrekkelijk voor verschillende diersoorten.


Achelse Kluis (België) (Alleen klasse 3 en 4)

De Sint-Benedictusabdij van Achel, dikwijls ook de Achelse Kluis genoemd, is een cisterciënzerabdij deels op Belgisch, deels op Nederlands grondgebied; het Belgische gedeelte ligt in de gemeente Hamont-Achel, het Nederlandse in de gemeente Heeze-Leende.

Officieel heet de abdij Onze-Lieve-Vrouw-van-La-Trappe-van-de-Heilige-Benedictus. Deze monnikengemeenschap kiest voor een leven volgens het evangelie, in de blijde verwachting van de wederkomst van Jezus Christus. De abdij staat onder meer bekend vanwege het gelijknamige trappistenbier Achel dat sinds 1998 in de eigen huisbrouwerij wordt gebrouwen.

De Achelse Kluis is een geliefde ontmoetingsplaats voor wandelaars en fietsers. Van hieruit zijn een groot aantal wandelingen uitgezet door de aangrenzende Belgische en Nederlandse natuurgebieden, met onder andere het natuurgebied de Achelse Kluis. Ook (Nederlandse) pelgrims naar Santiago de Compostella bezoeken vaak deze abdij alvorens zich over de grens te begeven.


Vetgate 2:                                                                                                                                         Tipisch Ans (https://www.tipisch-ans.com/)                                                                          Kranenveld 4                                                                                                                                  6027 NE  SOERENDONK


Bijzonderheden op de route: 

  • Passeren A2 d.m.v. tunnel nabij Budel
  • Passeren van spoorovergang

Gebruikte bronnen: